Home Artikelen Pijn & electronica
Pijn & electronica

Leeuwarder Courant 13-02-02

Met verfijnde elektronica de pijn bestrijden

Door Gerard Akkerman

DE MEEST OPVALLENDE GENEZING is toch wel die van een 45-jarige vrouw uit Sneek. Enkele jaren geleden werd zij geopereerd aan haar rug. Daaraan hield ze een doof gevoel in haar benen over. Ze kon er niet op staan en kreeg hevige pijn.
De vrouw, getrouwd en twee kinderen, belandde in verpleeghuis lelánen in Sneek waar zij tien minuten per dag met veel moeite even rechtop kon zitten. Verder lag ze er, alleen op een kamertje. Van artsen kreeg ze te horen dat ze haar niet konden helpen. Ze moest met haar pijn leren leven. Ze werd zwaar depressief en had psychische hulp nodig.

Op dat moment kwam ze bij de Sneker pijnspecialist Arnoud Vervest. Die probeerde het eerst met een techniek om zenuwen die de pijn zouden veroorzaken te blokkeren, maar dat had niet het gewenste effect, Toen besloot hij bij haar de nog jonge techniek van de 'epidurale zenuwstimulatie' toe te passen. Daarbij wordt met behulp van een stroompje een bepaald deel van het ruggenmerg geprikkeld. Dit heeft een dempend effect op de pijn en zorgt ervoor dat de pijnprikkels de hersenen niet bereiken. Collega's keken mij met een scheef oog aan. Aan deze vrouw was immers niets meer te doen." Hij plaatste in de buurt van het ruggenmerg een elektrode. De stimulator, een klein op een pacemaker gelijkend kastje, werd onder de huid vlakbij de navel geplaatst. Bij pijn is de stimulator met behulp van een afstandsbediening door de patiënt zelf te sturen.

fotolc 800x627
Foto LC Siep van Lingen

Pijnspecialist Arnoud Vervest laat de elektrode zien waarmee een deel van het
ruggenmerg wordt geprikkeld. Dat heeft een dempend effect op de pijn.

 

Het effect bij de vrouw was enorm. „Na twee dagen kon ze uit bed komen. De pijn is weg en ze krijgt weer langzaam kracht In haar benen. Ze heeft nog een rolstoel nodig, maar kan ook kleine stukjes zelf lopen. Als ze hier komt voor controle, dan komt ze altijd lopend binnen. Het levensgeluk is terug. Ze is
weer bij haar gezin en is niet langer afhankelijk van hulpverleners. Dat Is toch fantastisch.

Het is een van de technieken waarmee Vervest in het Antonius in Sneek en zijn collega Henk Koning in het Medisch Centrum Leeuwarden ernstige pijnklachten bestrijden. Volgens Vervest slagen zij erin 80 procent van de patiënten die bij hen komen te helpen en de pijn in ieder geval fors te verminderen. Het gaat dan om patiënten die vaak al bij verschillende specialisten zijn geweest. Maar op dit moment kunnen de pijnspecialisten geen nieuwe patiënten helpen. De
technieken zijn nog zo nieuw dat er landelijk nog geen tarieven voor zijn afgesproken. Een werkgroep heeft onderzoek gedaan naar deze vorm van pijnbestrijding, maar een besluit over vergoeding laat op zich wachten. Alle zorgverzekeraars weigeren nu de kosten voor de behandeling - al snel €10.000 of meer - te betalen en het ziekenhuis heeft er geen budget voor.

Dat geldt ook voor de techniek waarbij morfinepompjes onder de buikhuid worden aangebracht voor toediening van morfine, via en slangetje, naar het ruggenmerg. De patiënt kan dan zelf bij pijn de dosering regelen. Deze dure pompjes worden op dit moment ook niet vergoed. ,Het is schokkend dat we patiënten wel kunnen helpen, maar ze buiten moeten laten staan, omdat we geen geld krijgen. Ik maak mij daar grote zorgen over. Straks moeten ze uitwijken naar het buitenland. Dan krijgen ze de behandeling wel vergoed."

Het ziekenhuis in Sneek, dat van pijnbestrijding een speerpunt heeft gemaakt, heeft toegezegd lopende behandelingen en controles voorlopig uit het eigen budget te betalen. „Daar ben Ik heel blij om." Vervest vindt wel dat er snel een oplossing moet komen, zodat hij ook de mensen die nu op de wachtlijst staan, kan helpen, want met hevige pijn „is niet te leven".

 
Copyright © 2021 UwPijnKliniek. Alle rechten voorbehouden.