Home Artikelen Zinloos lijden
Zinloos lijden

Leeuwarder courant 8-6-95

Veel zinloos lijden door chronische pijn

Door Gerard Akkerman


Er wordt nog veel nodeloos pijn geleden. Patiënten met chronische pijn denken vaak dat ze hier mee moeten leren leven. Niets is echter minder waar, meent Arnoud Vervest, anesthesist en specialist in pijnbestrijding uit het Antonius ziekenhuis in Sneek. Sinds kort houdt hij ook spreekuur in de Tjongerschans in Heerenveen.
Pijnbestrijding heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardig specialisme. Volgens Vervest bestaan er nogal wat misvattingen over pijn. De belangrijkste is wel het idee dat pijn een 'nuttig signaal' is. Dit is alleen het geval bij wat Vervest acute pijn noemt. „Wanneer je je elleboog stoot tegen de muur of je in je vingers snijdt, is het goed dat het lichaam door pijn wordt gewaarschuwd. Dit is noodzakelijk voor het zelfbehoud van de Mens."
Anders wordt het wanneer de pijn na verloop van tijd niet verdwijnt. Wanneer mensen langdurig pijn hebben, dan is dit zinroos lijden. Ze kunnen niet meer werken, slapen slecht en worden depressief. Chronische pijn is een ziekte, het vernietigt iemands leven." Aan die chronische pijn is vaak heel goed wat te doen, meent Vervest. Al is de oorzaak niet te achterhalen, de symptomen zijn bijna altijd - grotendeels - te bestrijden.
Pijnbestrijding kan op twee manieren gebeuren: door het gebruik van pijnstillers als paracetamol en eventueel morfine of door 'blokkades' aan te brengen in de zenuwbanen, zodat pijnsignalen de hersenen niet meer bereiken. Bij kankerpatiënten die pijn lijden wordt eerder gebruik gemaakt van morfine. In het geval van rugklachten en andere goedaardige vormen van pijn, is Vervest heel terughoudend met het voorschrijven van morfine. Dan kiest hij eerder voor fysiotherapie en, als dat niet helpt, voor het leggen van blokkades.
In het aanbrengen van blokkades is Vervest een specialist. Hij promoveerde erop aan de Universiteit van Utrecht. De blokkadetechniek wordt vooral toegepast Wanneer medicijnen en fysiotherapie niet helpen. Pijn trekt van uit de zenuwuiteinden via het lichaam, de organen, het bot of de longen door het ruggenmerg naar de hersenen toe. Wat Vervest doet is de zenuw opsporen die de pijn geleidt en deze blokkeren. Dat gebeurt met behulp van warmte, opgewekt door stroom.
Dit is een uiterst secuur werkje. Bij veel mensen bestaat de angst dat door het blokkeren van de zenuwen verlammingsverschijnselen aan bijvoorbeeld arm of been optreden. Volgens Vervest is die angst niet gegrond. „Je moet de blokkade op de juiste plek aanbrengen zodat de mensen daar geen hinder van ondervinden." Met de techniek worden goede resultaten geboekt. Bij specifieke behandelingen kan het voorkomen dat pijn, waar mensen al jaren mee rondlopen, binnen tien seconden is verdwenen."


Pijn is ziekte


Er zijn nogal wat pijnlijke kwalen waarvan veel mensen niet weten dat er eenvoudig wat aan gedaan kan worden. Vervest noemt onder meer aangezichtspijn en gordelroos. „Met aangezichtspijn valt bijna niet te leven. Toch zijn er mensen die er 25 jaar mee rondlopen. Ze kunnen nauwelijks eten en spreken. Dat is een marteling."
Gordelroos kan ook een pijnlijke ervaring zijn. Vervest zou graag zien dat patiënten zich veel sneller bij hem melden. „Het is een virusontsteking die het zenuwstelsel aantast. Komen mensen direct, dan kunnen we wel iets doen. Wachten ze te lang dan is er vaak onherstelbare schade aangericht aan de zenuwen en kunnen we nog weinig betekenen."
Vervest constateert dat vooral in de kleinere dorpen veel verborgen leed voorkomt. Mensen wachten te lang voordat ze naar de dokter gaan, en huisartsen wachten op hun beurt soms weer te lang voor ze de patiënt doorsturen naar de specialist. Nu Vervest ook spreekuur houdt in Heerenveen hoopt hij ook meer patiënten uit deze regio te bereiken. Er zijn nu twee pijnspecialisten in Friesland, een in Sneek en een in Leeuwarden.

 
Copyright © 2021 UwPijnKliniek. Alle rechten voorbehouden.