Home Artikelen Bevrijdt van rugpijn
Bevrijdt van rugpijn

 

Nieuwe techniek bevrijdt van rugpijn

Vele duizenden Nederlanders hebben last van hun rug. Vaak wordt die pijn veroorzaakt door slijtage van een tussenwervelschijf. Door een nieuwe techniek komen veel van deze patiënten in het Antonius Ziekenhuis in Sneek van hun klachten af.
Door Aukje Mulder

Leeuwarder Courant

Lage rugpijn, eventueel in combinatie met uitstralende pijn in het been, wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van de tussenwervelschijf. Door veroudering, een verkeerde houding of blessure kan de tussenwervelschijf zwakker worden waardoor scheurtjes ontstaan in de buitenste ring. De zenuwtakjes die hier gaan ingroeien veroorzaken chronische rugpijn. Bovendien kan via zo'n scheurtje de sponsachtige kern uitstulpen en tegen zenuwen drukken, bekend als hernia.

 

alt

 

Anesthesioloog Dr. Arnoud Vervest helpt patiënten door middel van warmte van hun rugpijn af.
Foto LC/Jan de Vries

 


„Deze problemen komen vooral voor tussen de twintig en 55 jaar", zegt anesthesioloog en pijnspecialist Dr. Arnoud Vervest. „Pijnmedicatie en fysiotherapie helpen patiënten niet altijd van hun klachten af. Ook wordt soms verondersteld dat spit -een scheurtje in de tussenwervelschijf door vertillen of verdraaien - niet de oorzaak van die hevige pijn kan zijn. Zodat mensen blijven doortobben. Een gemiste kans. Er is wel degelijk iets aan te doen."


De nieuwe techniek die Dr. Vervest als enige in het noorden van het land toepast, wordt door vijf Nederlandse specialisten gebruikt. De naam is IntraDiscal Electrothermal Therapy (IDET) bij pijn door een beschadigde of versleten tussenwervelschijf en Targeted Disc Decompression (TDD) als er daarbij ook sprake is van een kleine hernia.
De patiënt die op deze maandagochtend op de operatietafel ligt, heeft scheurtjes in de tussenwervelschijf. Ze zijn te zien op discografiebeelden, die gemaakt zijn na inspuiting met een contrastmiddel in het midden van de tussenwervelschijf.
Dr. Vervest benadrukt daarmee direct het belang van goed vooronderzoek. „Door middel van CT-scan en discografie kunnen we de juiste groep patiënten voor deze nieuwe methode selecteren. Volgens de literatuur komt 60 procent van zijn klachten af. Wij zitten, na 25 behandelde patiënten, op tachtig procent dat klachtenvrij is na de ingreep. Het gaat wonderbaarlijk goed en dat heeft mede met een nauwkeurige patiëntenselectie te maken."
De patiënt blijft bij kennis. Na plaatselijke verdoving wordt onder doorlichting met röntgenapparatuur een speciale naald in de tussenwervelschijf ingebracht. Het zoeken naar de goede plek duurt even. Als de patiënt meldt dat hij pijn voelt, krijgt hij extra verdoving bijgespoten. Daarna brengt Dr. Vervest door de naald een elektrode in tot deze in de juiste positie als krul in de tussenwervelschijf ligt. Dan wordt het verwarmingselement in de elektrode geactiveerd met een speciale lesiegenerator. De warmte wordt in zestien minuten opgevoerd tot 90 graden. Steeds als de patiënt aangeeft pijn te voelen, krijgt hij via een infuus extra verdoving toegediend.
„De warmte schakelt de pijnzenuwtakjes uit en laat de vezels van de tussenwervelschijf krimpen", legt Dr. Vervest uit. „Op die manier wordt de patient pijnvrij." Als even later de benodigde tijd om is, schakelt de apparatuur vanzelf uit, waarna de arts elektrode en naald uit de rug verwijdert. De ingreep heeft dan ongeveer een uur geduurd. „Een patiënt kan napijn ervaren". In de meeste gevallen ebt de pijn volledig weg om weg te blijven. Fysiotherapie daarna is belangrijk om de patient een goede houding aan te leren zodat hij zijn rug op de juiste wijze belast."

„Veel patiënten hebben al een lange weg afgelegd voor ze hier komen", weet hij. „De meesten zijn al zo'n drie tot tien jaar bezig om verlichting te vinden. Het is triest te constateren dat van de twee tot drie miljoen pijnpatiënten in Nederland de helft nog niet goed geholpen is. Men moet nog te veel zijn eigen weg zoeken. Deze methode is voor veel rugpatiënten een uitkomst. Tot dusver konden we ze aanbieden om een wervel vast te zetten, maar dat is een grote ingreep. Deze operatie is minder belastend, kent minder complicaties en is zeker zo effectief."

Overgenomen met welwillende medewerking uit de Leeuwarder Courant van 4 december 2006.

 

 
Copyright © 2021 UwPijnKliniek. Alle rechten voorbehouden.